11 Mart 2013 Pazartesi

TRT’nin Açıklamaları: “Büyük metropoller ve sahil kesimindeki turistik bölgeler haricine Radyo 3 yok”

27.2.2011 -


RADYO 3 KAPATILMIYOR; KISITLANMIYOR; YAYIN İÇERİĞİ DEĞİŞTİRİLMİYOR!
BİLAKİS; RADYO 3 GENİŞ KİTLELERE AÇILIYOR


Bazı basın yayın organlarında TRT Radyo 3 yayınlarının kısıtlandığı ve yayın içeriğinin değiştirildiğine dair yanıltıcı haberler yayınlanmaktadır. Oysaki, Radyo 3’ün kapatılması, yayınlarının kısıtlanması bir yana; bu kanalımızı güçlendirmek daha geniş kitlelere yaymak için çalışmalar yapmaktayız.


TRT radyo yayınlarının dinleyicilere kaliteli ve sağlıklı biçimde ulaşabilmesi, bütün kanalların en yüksek dinlenirliğe erişebilmesi için zaman zaman verici yenileme, tesis etme, değiştirme çalışmaları yapmaktadır. Söz konusu frekans aktarımları da kurumun bu tasarrufuyla ilgilidir. Son günlerde kısıtlı sayıda bazı illerimizde frekans aktarılması yapılmıştır.


Bazı basın organlarında sözü geçen “Radyo 3’ün yayın içeriğinin değiştirilmesi” ya da “Radyo 3’ün susturulması” konuları tamamen gerçek dışıdır. TRT Radyo 3 kanalı 30 yıldan fazla süredir Türkiye’de klasik, caz, hafif batı müziği ve rock müzik türlerinin en seçkin örneklerini vermekte ve bu türler hakkında dinleyicinin bilgi sahibi olabileceği programlar üretmektedir.


TRT Radyo 3 kapatılmamakta aksine Radyo 3 formatında bir başka kanalın daha çalışmaları sürdürülmektedir. Hazırlıklarının kısa sürede tamamlanması hedeflenen bu yeni kanal pop ve rock müzik türlerinin kaliteli örneklerine yer veren programları içerecek, Radyo 3 kanalı ise klasik müzik, caz ve new age türünde programlar üretmeye devam edecektir.


Bilindiği gibi kamuoyunda “RTÜK Yasası” olarak adlandırılan ”Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı” mecliste kabul edilmiştir ve resmi gazetede yayınlanması beklenmektedir. Bu aşamadan sonra yasada yer alan “Dijital Karasal Yayıncılık” faaliyetleri en kısa sürede devreye girecek ve böylelikle TRT’nin tüm radyo kanalları ülkenin tamamında aynı kalitede dinlenebilme imkânına kavuşacaktır. Böylelikle bugün tartışılan frekans sorunları da kalmayacaktır.


Radyo3 kapatılması bir yana; internet, uydu, Ipone ve Ipad gibi modern iletişim cihazlarıyla yayınlarımız geniş kitlelere yayılacaktır.


Radyo3 yayınlarının kalitesini arttırmaya, çeşitlendirmeye hatta yeni bir radyo kanalıyla Radyo3 yayınlarını desteklemeye çalışan TRT kurumu olarak, kamuoyundaki yorumların yanlış olduğunu belirtiriz.


Anadolu Ajansı


***
25.2.2011


Fazlaca detay ve teknik konulara girmeden kısaca “verici ve yayın frekansı sıkıntısı/yetersizliği” olarak açıklayabileceğim nedenlerle bazı RADYO-3 vericilerimizi başka kanallara dönüştürmek zorunda kaldık.


Bununla birlikte RADYO-3 yayınlarımızın sonlandırılması söz konusu değil.


RADYO-3 formatındaki yayınların, çok az dinleyicisi bulunması ve maddi geri dönüşünün olmaması nedeniyle özel radyo kanalları tarafından yapılmayacağı/yapılamayacağı ve bu tür yayınlarının yapılmasının kamu yayın kurumu kimliğiyle TRT’nin görevi olduğu düşüncesindeyiz.


Ancak yukarıda kısaca belirttiğim nedenlerden dolayı RADYO-3’ün karasal yayın alnını büyük metropoller ve sahil kesimindeki turistik bölgeler olarak belirlemek durumunda kaldık.


Bulunduğunuz bölgede RADYO-3 yayınlarımızı internet, uydu veya yakın zamanda hizmete girecek olan Iphone ve Ipad cihazlarına yönelik mobil yayınlarımızla takip edebilirsiniz.


Bir kez daha yayınlarımıza gösterdiğiniz ilgiye teşekkür eder, saygılar sunarım.


Tarık ÖNER
Müdür
Radyo Dairesi Başkanlığı


***
23.2.2011


Birol Uzunay (TRT Basın Danışmanı): Bu haberde Radyo 3 sanki kapatılıyor gibi bir imaj var. Bu yanlış öncelikle. TRT Radyo 3’ü biz destekliyoruz hatta önümüzdeki dönem Radyo 3 ayarında bir radyo daha kurmayı planlıyoruz. Çalışmalarına başladık ve 2011 bitmeden bitirmeyi planlıyoruz.
Aynı tür müzik yapan bir kanal daha kuracağız ve Radyo 3 de kalacak. Klasik müzik, caz müzik gibi, müzikal değeri olan kanalları biz artırmaya çalışıyoruz. Bu uygulama Vericiler Dairesi Başkanlığı’nın bir uygulaması, radyonun yaptığı bir şey değil. Teknik bir zorunluluktur bu.
Buradan Radyo 3 kapatılıyor gibi bir niyet okumamak lazım. Öyle bir şey yok.
Radyo 3’ün frekansının değiştirildiği illere bakılırsa biraz da hedef kitleye yönelik bir uygulama olduğu da görülecektir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Ege bölgesi gibi Radyo 3’ün yoğun dinlendiği illerde hiçbir değişiklik yok. Lütfen art niyet aranmasın, olayda yalnızca hedef kitleye yönelik bir düzenleme söz konusu.
[Radikal]