10 Mart 2013 Pazar

Serhan Bali / Radikal – 01.03.2011

Radyo 3'ten bir iyi, bir kötü haber

TRT Radyo 3 kapanmayacak ama yayının kesildiği illerde tekrar başlaması söz konusu değil.


Son bir haftadır üzerinde konuştuğumuz TRT Radyo 3 hakkında sizlere bir iyi bir de kötü haberim var. Önce iyi haberi vereyim. TRT Radyo 3 kapatılmıyor. Kötü haber ise şu ki, kanalın, ağırlıklı olarak iç ve doğu bölgelerde elinden alınıp başka TRT kanallarına aktarılan vericilerinin iade edilmesi söz konusu değil.
Haberimizin ardından geçtiğimiz hafta pek çok platformda yaşadığımız hareketlilik ve TRT’nin açıklamaları eşliğinde gelinen son noktayı ve Radyo 3 konusundaki hedefi ana hatlarıyla ortaya koyalım.
TRT Radyo Dairesi Başkanlığı, 36 yıllık Radyo 3’ü tarihe gömmek gibi bir niyetinin olmadığını kamuoyuna açıkladı. Geçen hafta Bursa’dan Aktif Hat’a gönderilen dinleyici mektubuna verilen yanıtta ‘verici yönlendirme’ politikası doğrulanıyor. Müdür Tarık Öner imzasını taşıyan yanıtta, “Radyo 3 formatındaki yayınların, dinleyici kitlesinin az olması ve buna bağlı olarak yayıncı kuruluşa maddi kazanç sağlamaması bakımından ülkemizdeki özel radyolar tarafından yapılamayacağı ve dolayısıyla bu tip yayınları bir kamu kurumu olan TRT’nin üstlenmesinin gerekli olduğunun” altı çiziliyor.
* * *
Radyo 3 vericilerinin hatırı sayılır genişlikteki bir coğrafyada TRT Türkü-TRT Nağme-TRT Haber üçlüsüne aktarılmasının arkasında yatan sebep ise ‘verici ve yayın frekansı alanında yaşanan sıkıntı/yetersizlik’ olarak açıklanıyor. Radyo 3’ün karasal yayın alanının bundan böyle büyük metropoller ve sahil kesimindeki turistik bölgeler olarak belirlendiği de açıklamanın bir diğer önemli unsuru.
TRT yönetimi, dinleyicilerin bulundukları bölgedeki Radyo 3 yayınlarını, verici yokluğundan dolayı alamamaları halinde onları internet ve uyduya yönlendiriyor. Ayrıca yakında iPhone ve iPad cihazları üzerinden de Radyo 3’ün dinlenebileceği vurgulanıyor. Son gelen bilgi, yurt genelindeki Radyo 3 vericilerinin sayısının, yapılan müdahaleler sonucunda 43’ten 23’e düşürüldüğü yönünde.
* * *
TRT yönetimi nasıl bir Radyo 3 kurguluyor? Çeşitli kanallardan dışarıya aktarılan sağlam bilgilere göre Radyo 3’ün bugüne kadar koruduğu ‘klasik müzik-caz-rock-pop-dünya müziği’ yelpazesi değişecek gibi gözüküyor. ‘Klasik müzik-caz’ ve ‘diğer müzikler’ biçiminde ikili bir yapılanma çerçevesinde Radyo 3’ün iki ayrı kanala bölünmesi gündemde. TRT üst yönetimi bu tip bir ayrıştırmanın dinleyici sayısında artış sağlanması bağlamında bir örneğinin TRT Radyo 4 konusunda daha önce yaşandığından hareketle benzer bir politikayı Radyo 3 üzerinde uygulamak ve böylece kanalın yurt genelinde azaldığı düşünülen dinleyici sayısını artırmayı hedefliyor.
TRT’nin açıklamasında, ‘DAB tuner’ diye tanımlanan dijital radyonun kullanımına geçileceği, böylece her yerden Radyo 3 dinlemenin mümkün olacağı üzerinde de duruluyor. RTÜK Başkanı’nın söylediği gibi dijital yayıncılık iki yıl içinde devreye girse bile, alt gelir grubundan dinleyicilerin uygun fiyata ‘DAB tuner’ edinip edinemeyeceği merak konusu. Ayrıca TRT’nin internet yayını örneğin BBC Radyo 3’ünki kadar kaliteli değil.
TRT’den yapılan açıklamalar, korkulanın başa gelmeyeceğine yönelik bizlerde umut ışığı yaktı. Madem verici politikasından geri dönüş olmayacak, o halde bundan sonra yapılması gereken, Radyo 3’ün daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacak uygulamaları dikkatlice ve kanala yıllardır emek veren programcılarla müşavere ederek uygulamak olmalıdır diye düşünüyorum.